Kognitivna Muza

2. rujna 2022.
psihološko savjetovanje osobni rast razvoj psiholog

Izabela Pleša

Autorica teksta

„Ja samo čekam kad ćeš ti pred nekime izgovoriti jednu od naših riječi pa će te osoba zbunjeno pogledati ne znajući o čemu ti to pričaš“ – rekao mi je Dinko dok sam naručivala hranu za koju mi imamo svoje ime. I istina, zaista sam morala razmisliti na trenutak prije no što sam odabrala riječ koju ću izgovoriti pred osobom koja bi u najboljem slučaju bila izrazito zbunjena da sam joj rekla riječ koju koristimo Dinko i ja.

Nas smo dvoje razvili „naše riječi“ i kroz godine, njihov je broj toliko narastao da ćemo uskoro, poput Tolkienovih vilenjaka, imati vlastiti jezik. Riječi od milja koje izgovaramo jedno drugome, vlastite fraze za koje točno znamo što predstavljaju, skraćenice koje samo nama imaju značenje i razlog su za nasmijati se.

Riječi, govorenje i izražavanje naš su prostor za igru i mjesto naše partnerske zaigranosti. Mi smo odabrali i njegujemo takvu vrstu razigranosti jer odgovara našim karakterima i temperamentima. Oboje smo elokventni, brbljavi, oduvijek smo voljeli pisati i takva je igra prirodno pronašla mjesto u našem odnosu.

A njezini su učinci na našu vezu zaista pozitivni. U situacijama koje su stresne, zaigranost nam pomaže da smanjimo napetost, pa zadnjih noći koje su poprilično besane, umjesto da iskazujemo svoj umor i rastresenost, mi biramo zadirkivati jedno drugo, šaliti se koristeći arsenal naših internih šala i birati zaigranost umjesto frustriranosti. Buditi se ionako moramo, a na nama je kakav narativ ćemo postaviti.

Često ćemo zaigrano upitati jedno drugo neka čudna i besmislena pitanja, započeti flert glumeći da smo netko drugi ili se zadirkivati koketirajući s granicom gdje prestaje šala, a počinje prostor uvrede ili srama.

Kroz godine smo uočili da svaki ljubavni par, bili oni zajedno par mjeseci ili tridesetak godina, na svoj vlastiti način stvara prostor za igru i zaigranost u svom ljubavnom odnosu. Kakav će taj prostor biti i koje „igračke“ će koristiti ovisi o dinamici koju kreira par.

 

  1. Verbalna zaigranost

Parovi koji se vole zadirkivati, stvarati vlastiti jezik, mnogo razgovarati, postavljati si neobična pitanja, prepričavati fantazije i izmišljati priče jesu oni kojima je izražavanje zajednička točka u kojoj su se pronašli kao par. Svoj prostor zaigranosti oni tad trebaju raspirivati igrama kao što su 20 pitanja za parove, raznoraznim pitalicama, smišljanjem priča u različite svrhe, čitanjem jedno drugome. Mogu pokušati i održati stand-up jedno drugome kako bi se međusobno nasmijali i osmisliti kako bi zaveli jedno drugo da se ponovno zavode.

 

  1. Tjelesna zaigranost

Naši dugogodišnji prijatelji Sara i Jere, svoj su odnos oduvijek produbljivali baveći se zajedno nekim novim i zanimljivim aktivnostima. Prije no što su se upoznali, Sara se bavila odbojkom, a Jere košarkom te su navikli biti aktivni i izazivati se na nova iskustva, a baveći se sportom, razvili su i natjecateljski duh. Taj odvojeni dio njihovih identiteta uspjeli su ugraditi i u zajedničko funkcioniranje. Njihov prostor zaigranosti jest zajedno probijati svoju zonu udobnosti aktivnostima kao što su radionica izrade sushija, zajednički tečaj plesa i tečaj slikanja. Oboje uživaju u tim aktivnostima te je njihov odnos iz godine u godinu sve dublji, a oni su sve povezaniji i kreativniji u traženju novih iskustava i znanja koja će steći zajedničkim snagama.

Parovi čiji prostor zaigranosti traži aktivnost i dinamiku, mogu razmisliti o tome da se zajednički bave nekim sportom, organiziraju si zajedničko adrenalinsko iskustvo, svoj natjecateljski duh mogu hraniti igrama u kojima se mogu natjecati jedno protiv drugoga, upisivanjem tečaja jezika koji će zajedno polaziti, a svoju strast mogu raspiriti aktivnim igranjem uloga kreirajući mjesto susreta, ulogu i način prilaska jedno drugome.

 

  1. Dječja zaigranost

Vrlo često pomislimo da je bilo divno biti dijete jer smo se stalno igrali, a u odrasloj dobi to više nikad ne radimo. Ipak, postoje ljudi koji takvu vrstu zaigranosti sačuvaju te ju unesu i u svoj ljubavni odnos.

Parovi koji će njegovati dječju zaigranost često će igrati društvene igre, bit će neozbiljni jedno s drugim, plesat će zajedno dok prave ručak ili će osmisliti nekakvu vlastitu igru kako bi si olakšali nekakvu aktivnost.

Jednom prilikom, Dinko i ja s obitelji zapeli smo u prometu te smo nekoliko sati u autu čekali da možemo nastaviti put. Kako bi skratili dosadu, igrali smo igru u kojoj smo pokušali jedno drugome uloviti palčeve. Ta nas je igra toliko zabavila da nismo uočili koliko dugo čekamo, a tog se dana sjećamo i danas i često se sami sebi čudimo koliko smo se djetinje zabavili igrajući se.

Dječja zaigranost uključivat će igre hrvanja, škakljikanja, borbe jastucima, natjecanja u uronu na dah, igrama skrivača i smišljanju podvala jedno drugome kao što je trenutno vrlo popularno na društvenoj mreži TikTok. Sve što uspješno vraća u djetinjstvo i podsjeća vas na one trenutke kad ste bili djeca, neopterećeni i usmjereni na igru kao što ste danas na posao.

Ponekad, za svakog od nas važno je prigrliti tu dječju zaigranost jer nas ona tako živo podsjeća na to da ta malena osoba koja smo nekoć bili, još uvijek jest i uvijek će ostati dio nas, a ako joj dopustimo, u igri će se ponovno pokazati dajući nam trenutke predivne bezbrižnosti.

 

Kako biti zaigran u vezi?

Zaigranost u odnosu dolazi kao prirodna nuspojava povjerenja i ugodnosti koje stvara odnos u kojem se osjećamo prirodno. Upravo zato, zaigranost dolazi u odnosima u kojima smo se prestali dokazivati i pokazivati u najboljem svjetlu, kao što je čest slučaj u samim počecima veze, te smo se počeli osjećati ugodno biti svojima.

Važno je i osvijestiti što je to što bi nam bilo ugodno i u kojim bismo aktivnostima mogli uživati sa svojim partnerom. Pojedinačno kroz život, ni Dinko ni ja nikad nismo pretjerano uživali u sportskim ili adrenalinskim aktivnostima, te se ne bismo osjećali ugodno uvrštavajući takvu vrstu zaigranosti u naš odnos.

Cilj zaigranosti jest kroz udoban, lagodan i zabavan način, produbiti odnos s partnerom i upoznati se na novim i zanimljivim razinama. Za nas to znači pričati priče, stvarati scenarije, maštati, igrati društvene igre, zadirkivati se, prepričavati fantazije, postavljati si pitanja i na njih davati što kreativnije odgovore.

Igra svakog para bit će drugačija i ne postoji jedan univerzalan način igre koji odgovara svima. Zato je važno dopustiti si trenutke u vezi u kojima ćete biti neozbiljni i vidjeti što je to što vama odgovara jer igra jest ključan dio svakog odnosa. Parovi koji se igraju stvaraju jači i čvršći odnos te imaju veće šanse za dugoročnu i sretnu vezu. Bračni terapeut R. William  Batcher rekao je da kroz igru učimo upoznati intimnije i skrovitije dijelove sebe, ali i svoga partnera.

Zato te za kraj ovog teksta pozivamo da razmisliš i pokušaš sa svojim partnerom razgovarati o tome što je to što vas zabavlja, koji su trenuci u vašoj vezi u kojoj ste se iskreno smijali zajedno i jedno drugome te koje su to aktivnosti u kojima ste iskreno uživali. A kad zajednički dođete do odgovora, nađite i način da te aktivnosti uvrstite u svoj odnos. Kao što je rekla psihologinja Kay Redfield Jamison „Igra nije luksuz, ona je neophodnost!“

Košarica0
Tvoja košarica je prazna
Nastavi s kupovinom
0